19. října 2015

Andy Weir: Marťan

Ahoj, ahoj! 

Už je to docela dlouho, co jsem se ozvala naposled. Důvodem je to, že zkrátka nestíhám, protože je maturitní ročník velmi vyčerpávající. Nacvičujeme na ples, zároveň ohledně plesu musíme řešit takové ty "blbosti" okolo a musíme se pořád učit. Pořád. Není hodina, kdy by se člověk nemusel bát zkoušení. Prostě děs.

A mám pro Vás "novinku" (která nepochybně všechny zajímá). Od 24. října budu jezdit každou druhou sobotu do Prahy a budu mít tak od 8:15 cca hodinu čas. Takže kdybyste chtěl někdo jít posnídat do Starbucks, dejte vědět. 

Ale teď už k dnešnímu článku! Někteří si možná pamatujete, že jsem Vám na konec září slibovala článek o knize, která mě v tu dobu neskutečně oslovila. A to i přesto, že sci-fi obvykle nečtu. A jaká slova by Vám ještě mohla napovědět, o jakou knihu se jedná? Vesmír, Mars, nezdařená mise, astronauti a boj o přežití. Zároveň má jednu z nejkrásnějších prvních vět, jakou jsem kdy četla: "Jsem v hajzlu." To zní skvěle, ne?


Marťan

Originální název: The Martian
Autor: Andy Weir
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2015

V srpnu jsem se jen tak okrajově dozvěděla, že kniha Marťan vůbec existuje. Přiznávám se, že jsem si nejdříve říkala, že to asi bude docela "blbost", a že by mě to nebavilo, ale potom jsem narazila na trailer ke stejnojmennému filmu, kterému se tato kniha stala předlohou. Trailer sliboval, že se v hlavní roli objeví Matt Damon, což je pro mě samo o sobě dost velkým lákadlem, a zároveň začal nahlodávat mé pochybnosti ohledně knihy. Zaujal mě zejména záběr, kdy Damon v roli Marka Watneyho říká, že je nejlepším farmářem na Marsu. A já si jen pomyslela: "Jak?!"


Zdroj: www.weheartit.com

Marťan je jedinou knihou, kterou Andy Weir vydal. Příběh psal nejprve na blog, a až později ho převedl do ucelené knižní formy. Hlavním protagonistou příběhu je Mark Watney. A jak říká přebal knihy: "Stal se nejslavnějším mužem na Zemi, až na to, že nebyl na Zemi."

Watney je členem posádky, která má za úkol letět na Mars v rámci mise Ares 3 a sbírat tam vzorky a celkově zjistit co nejvíce informací o této planetě. Již během 6. solu (sol = den na Marsu), posádku zastihne silná prašná bouře, kterou by nemuselo zvládnout jejich technické vybavení, a tak se přemisťují na kosmickou loď, aby mohli ihned odlétnout. Během jejich cesty se však urve anténa, která zasáhne Watneyho. Posádka ho ztrácí z dohledu. A i když se ho velitelka Lewisová snaží až do poslední chvíle najít, musí s vědomím, že je mrtvý, odletět bez něj.

A co se stalo dál? Myslím, že to by uhodl i ten, kdo neviděl film, nečetl knížku, nikdy neslyšel, o čem Marťan vlastně je. A ti z Vás, kdo tipovali, že Mark nezemřel, se trefili do černého. Po pár hodinách se Watney probírá z bezvědomí. A právě v tuto chvíli začíná jeho boj o přežití.


Zdroj: www.weheartit.com

Pro začátek by se hodilo říct, že Mark je vystudovaný botanik a jeho úkolem během mise bylo sbírat vzorky "marsovské" půdy. Už tohle by Vám mohlo samo o sobě napovědět, že není vůbec hloupý, a že by čistě teoreticky mohl mít co do činění s chemií. A když k tomu přidáte výcvik u NASA... Pořád si myslíte, že nemá žádnou šanci?

Snad každého čtenáře již na samém začátku napadlo, že Markovi brzy dojdou zásoby jak vody, tak jídla, a že mu to zkrátka na těch pár let do další mise Ares 4 nemůže vydržet. Navíc nikdo netušil, že přežil, a tak mu další potraviny ani nemohli poslat. Ale jak už jsem zmiňovala, Mark si díky svému neskutečnému důvtipu se vším poradil. S troškou chemie si doplnil zásoby vody, přišel na to, jak na Marsu může pěstovat brambory a překážkou mu nebyly ani jiné potíže technického rázu. 

Jednoho dne si lidé z NASA všimli nesrovnalostí na jednotlivých fotografiích Marsu a právě to bylo prvním impulsem k tomu, aby začali pochybovat o Watneyho smrti. V tu dobu zároveň začali pracovat na obnovení spojení s Marsem. Nejprve byla komunikace spíše jednostranná, ale postupem času se spolu začali dorozumívat i písemně a začali společně vymýšlet plán pro Markovo přežití a později i záchranu. 

A kdo Marka nakonec zachránil? Prozradím, že to byla posádka s kapitánkou Lewisovou v čele. A i když Mark kritizoval její hudební vkus, tak ji po takové době velmi rád viděl. 

Jak se pomalu blížím k závěru, tak bych ráda řekla, že se mi ta knížka neskutečně (asi se to stává mým oblíbeným slovem) líbila. A to i přesto, že žánr sci-fi většinou nevyhledávám. Ale je fakt, že ta tematika vesmíru vždycky bude mít něco do sebe. Vždycky bude pro člověka opředena tajemstvím a stále o tom temném prostoru budeme zjišťovat stále nové informace. Tady nemá cenu řešit otázku, zda jsme nebo nejsme ve vesmíru sami, jestli je vesmír nekonečný (já si myslím, že zrovna tohle je blbost, protože všechno musí někde končit, ne?), jestli na něj něco navazuje nebo jestli jsou ve vesmíru i další planety s vhodnými podmínkami pro lidský život. Velmi obdivuji hlavního protagonistu Marka Watneyho, protože si nedokážu představit, že bych byla tak dlouho mimo civilizaci nebo si alespoň neměla s kým promluvit, i když by mezi námi byla třeba písemná komunikace. Je pravda, že jsem tak trochu introvert, ale čeho je moc, toho je příliš.




Další věcí, co by měl čtenář ocenit je styl psaní autora. Píše velmi srozumitelně a čtivě. A i když zde používá spoustu "NASA termínů", chemie a techniky, tak jim i ten nejnatvrdlejší čtenář nějakým způsobem porozumí. Díky autorovi jsem pochopila, proč mě chemie kdysi bavila. A co se týká techniky NASA, tak pokud máte malou představivost nebo jste nikdy neviděli, o co se jedná, tak strýček Google nebo oficiální stránky NASA Vám vždycky rádi pomůžou.

Doufám, že se Vám článek o knize Marťan alespoň trochu líbil, a že Vás ještě pořád neštve moje omezená slovní zásoba. A pokud někdo doufal, že děj rozepíšu o něco více, tak se Vám omlouvám. Odrazuje mě od toho ale jedna diskuze, kterou jsem nedávno četla, kde lidé psali, jak jim vadí, když jim člověk hned všechno vyzradí. Na jednu stranu mají pravdu a já nechci pokoušet štěstí. Ale víte, že příběh končí šťastně, ne? A navíc - i když už víte, jak skončí, tak to dobrodružství, které do té doby zažije, stojí za to.

A pro ty, které příběh Marka Watneyho tu mám závěrečnou třešničku na dortu. Na webu britského deníku Daily Mail je interaktivní mapa Marsu, která Vám pomocí pár kliknutí zobrazí místa, která v knize figurují, a trasu, kterou musel Mark pro svou záchranu podniknout.

A co Vy? Četli jste už Marťana? Nebo jste viděli film? Hlavně na ten by mě zajímaly Vaše reakce, protože jsem ještě neměla možnost ho vidět. Má to vůbec cenu?

Na závěr bych Vám chtěla poděkovat, že jste si přečetli článek, a že čtete můj blog, který se Vám snad i trochu líbí. Zároveň věřím, že alespoň některé z Vás Marťan zaujal a dáte mu šanci. Kdyby ne, byla by to obrovská škoda.

Mějte se krásně.

Evča

8 komentářů:

  1. Moc dobré, len tak ďalej,

    OdpovědětVymazat
  2. Jů, mám radost že jsem narazil na tvůj článek. Na Marťanovi jsem byl v kině a tak jsem se zamiloval, že právě čtu knihu.

    TH z T.H.Svět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je skvělá! A už se nemůžu dočkat, až uvidím film, ale ještě si budu muset chvilku počkat... A jsem ráda, že se ti článek líbí. Děkuju!

      Vymazat
  3. Marťan je jednou z mých nejoblíbenějších knížek moc pěkná recenze jenom mi přišla až moc dlouhá :D Mě čtení moc baví, ale recenze moc dlouhé nemusím. Jinak máš moc pěkný blog, dávám odběr! :) a budu ráda, když se podíváš na můj blog a zhodnotíš ho, a třeba když se ti bude líbit zanecháš i odběr. :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marťan je skvělá knížka. A co se týká délky recenze, tak mi přijde, že je o něco kratší, než většina článků na blogu. A navíc neumím psát krátce, protože se mi vždycky zdá, že jsem něco vynechala.

      A moc děkuji, jsem ráda, že se ti blog líbí. :)

      Vymazat
  4. Já jsem tedy viděla Marťana v kině a nyní neustále přemýšlím, jestli si knihu přečíst, ale přečtení článku mě tak navnadilo, že jsem se rozhodla, že do toho půjdu :)
    Když mi přítel řekl, že mě chce vzít do kina na film Marťan, myslela jsem, že se zbláznil, na nějakou koninu, ale po shlédnutí traileru, jsem byla tak nadšená, že jsem se do kina nemohla dočkat :D Matt byl skvělý!
    Veronique beauty

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Marťana tedy prvně četla a film jsem viděla teprve nedávno. I když nevím, jak jsem mohla vydržet čekat tak dlouho, protože Matt je tak trošku moje 'srdcovka'. :) Jinak film se mi taky líbil. Je fakt, že tam skvěle dokresluje atmosféru soundtrack a Matt sám o sobě, ale když si Marťana i přečteš, rozhodně tím nic nezkazíš. :)

      Vymazat