5. února 2017

F. Scott Fitzgerald - Podivuhodný případ Benjamina Buttona

Ahoj!

Tak jsem tu zase s novým článkem. Minule jsem byla zase trošku mimo téma, protože jsem se zase potřebovala nějak rozepsat a zaběhnout se do tohohle "režimu". Tentokrát tu mám ale recenzi na povídku Podivuhodný případ Benjamina Buttona, kterou jsem četla v angličtině. Líbila se mi? Nelíbila? Stojí za přečtení? To posuďte sami.

Když se řekne Podivuhodný případ Benjamina Buttona, nejspíše se vám vybaví ten úžasný celovečerní film s Bradem Pittem a Cate Blanchett v hlavních rolích. Méně z vás už možná ale ví, že je to film na základě knižní předlohy, jen krátké stejnojmenné povídky, kterou napsal F. Scott Fitzgerald. Myslela jsem, že jsem o tomto autorovi už přidávala na blog článek, ale s překvapením jsem našla "jen" článek o J. D. Salingerovi. To sice není nic špatného, ale hned se nám tento článek trochu (snad vážně jen trochu) prodlouží.

Francis Scott Key Fitzgerald se narodil 24. září 1896 ve městě Saint Paul, Minnesota, USA. Rodiče ho pojmenovali podle Francise Scotta Keye (omlouvám se za to skloňování), autora americké hymny. Fitzgerald byl bystrý, pohledný a ambiciózní chlapec. Když byl starší, rozhodl se zdokonalit své spisovatelské nadání na Princeton University. "Bohužel" se však více věnoval právě psaní než práci na univerzitě. V roce 1917 odešel z univerzity, aby se přidal k armádě. Fitzgerald byl druhým nadporučíkem v pěším pluku. V Alabamě se zamiloval do krásné 18leté Zeldy Sayre. Válka skončila v listopadu 1918. Když se přestěhoval do New Yorku, chtěl započít kariéru v reklamě, dost lukrativní na to, aby přesvědčil Zeldu k sňatku. Po pár měsících odešel ze zaměstnání a vrátil se do St. Paul, aby napsal román. 

Francis Scott Fitzgerald
Zdroj: www.weheartit.com

Po obrovském úspěchu románu Na prahu ráje si vzal Zeldu Sayre a měli spolu dceru Frances Scott Fitzgerald, která se narodila roku 1921. Rychle si zvykl na svou nově nabytou slávu a začal žít extravagantním životním stylem, který mu získal víc pověst playboye než renomovaného autora. Vydání jeho druhého románu Krásní a prokletí upevnilo jeho pozici "kronikáře" a satirika kultury bohatství, extravagance a ambice, která se hodně rozvíjela ve 20. letech 20. století. Toto období je rovněž známé jako "jazzový věk". 

Fitzgerald se přestěhoval do Francie, kde napsal svůj nejznámější román Velký Gatsby. Ten až dlouho po Fitzgeraldově smrti získal postavení dokonalého portrétu bouřlivých dvacátých let, a také jednoho z nejlepších amerických románů, které kdy byly napsány. Potom, co román dokončil, se Fitzgeraldův život začal "rozpadat". Propadl alkoholismu a nemohl překonat spisovatelský blok. Po několika letech napsal knihu Něžná je noc. A i když román nebyl přijat moc dobře, získal si od té doby dobrou reputaci. Po dalších letech, ztracen v depresích a alkoholu, se dal na dráhu scénáristy. Začíná pracovat na novém románu, ale 21. prosince 1940 zemřel v Kalifornii na infarkt, a dílo s názvem The Love of the Last Tycoon zůstalo nedokončené.


Já jsem od F. Scotta Fitzgeralda četla 2 díla. Jedním je již zmiňovaný Velký Gatsby, a tím druhým, kterému se tu chci dneska věnovat, je povídka Podivuhodný případ Benjamina Buttona. Celý příběh se točí kolem Benjamina Buttona (ah, překvapení!), který se narodil jako starý muž a postupně mládnul. To je možná tak to jediné, co má tato povídka se stejnojmenným filmem společné. Podle autora zůstává Benjamin v péči svého otce. Ten mu kupuje oblečení, a přestože je Benjamin starcem, snaží se k němu chovat jako k malému dítěti. Posílá ho do mateřské školky, a když se Benjamin hlásí ve svých 18 letech na univerzitu, nepřijmou ho, protože mu nevěří, že je to jeho pravý věk.

Benjamin si během plynoucích let začne všímat, že mládne. Jeho vlasy se mění z šedivé na hnědou, stává se silnějším a zdravějším. Zamiluje se a ožení se. Jenže jak jeho žena stárla a její krása uvadala, on se naopak stával pohlednějším a manželka ho začala nudit. Přidává se k armádě, a když vypadá na 20 let, hlásí se na univerzitu. Tam se dostává do fotbalového družstva, jenže během let svého studia ztrácí sílu a v posledním ročníku vypadá na 16. Když se vrací za svou ženou, zjišťuje, že se odstěhovala, a zůstává tak až do konce svých dnů se svým synem.

Plakát k filmu The Curious Case of Benjamin Button
Zdroj: www.weheartit.com

Abych řekla pravdu, tak mi ta povídka přišla až moc depresivní. Smutná. A nebyla tam žádná Daisy. Vím, že někteří říkají, jak je ta povídka skvělá. Ona skvělá určitě je, ale ve mně zanechala takový pocit prázdnoty. A budu se opakovat, ale i pocit smutku. Je fakt, že jsem četla spoustu takhle laděných příběhů, ale tento se na mě podepsal přece jen o něco víc. Nebyl tam pro mě žádný "světlý" záchranný bod, u kterého bych věděla, že se k němu může hlavní hrdina kdykoliv vrátit. A i když byl jeho život velmi bohatý jak na zážitky, tak na lidi, se kterými přišel do kontaktu, prišlo mi, že ho nepotkal takový konec, jaký by si byl zasloužil. Asi proto mi ho bylo tak moc líto.

Tak, a tohle už je konec článku! Doufám, že se vám líbil. Možná jsem vás nalákala, abyste si povídku přečetli, možná jsem vás odradila, i když to nebylo mým úmyslem. F. Scott Fitzgerald je však rozhodně autorem, který stojí za vaši pozornost. Jeho styl psaní je velmi čtivý a snadno vás zaujme. Svůj vlastní životní příběh svým způsobem promítal do svých povídek a románů. Možná i to je příčinou toho, že vás jeho dílo ani po dočtení tak úplně nepustí.

V příštích článcích se můžete těšit na další recenze a (snad) rozhovory s českými autory.

Mějte se krásně!

Evča

2 komentáře:

  1. Fitzgeralda mám moc ráda. Četla jsem Gatsbyho, Krásné a prokleté i Nežná je noc a všechny knihy mě naprosto nadchly. K Benjaminovi jsem se zatím nedostala, ale chystám se a jsem fakt zvědavá, jak to na mě zapůsobí :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda bych si od Fitzgeralda přečetla víc knížek! :) A Benjamin je nádherně napsaná povídka, ale jak říkám, na mě asi až moc smutná. :)

      Vymazat