29. března 2015

Cit(át)ové opojení II.

Wow... To jsem o sobě nedala vědět ale pěkně dlouho, viďte? No, tak třeba Vám to teď alespoň trochu vynahradí tenhle článek. Tentokrát jsem se rozhodla napsat pokračování článku Cit(át)ové opojení, ve kterém jsem se s Vámi podělila o citáty, které se mi vážně líbily, nebo mě při nejmenším zaujaly. Tak doufám, že tím nebudete zklamaní, a že Vás článek alespoň trochu zaujme.

„Čtenář prožije tisíc životů, než zemře. Člověk, jenž nikdy nečte, prožije jen jeden.“
- G. R. R. Martin

Tak to vypadá, že si G. R. R. Martin mezi tím vražděním mých oblíbených postav našel i nějakou to více hlubokomyslnou chvilku. A musím říct, že to asi byla jedna z těch hodně dobrých chvilek, protože s Martinem musím souhlasit.


Zdroj: www.weheartit.com

Nezáleží na tom, jaký čteme žánr, protože tak či tak nás kniha zavede i do míst, o kterých jsme neměli ani potuchy. Pokaždé si v příběhu najdeme nějakou postavu, kterou si oblíbíme, která nás zaujme, která nás očaruje. Po celou knížku s ní prožíváme její život - všechny strasti, ale i ty šťastnější okamžiky.

A víte co se mi líbí nejvíc? Když se v příběhu některé z těch postav najdu a díky ní zjistím, jak se se vším vypořádat. A sledovat osudy například Karla Rossmanna je vskutku úžasné.

Která literární postava je Vaše nejoblíbenější?



„Rowlingová a Meyerová.. obě promlouvají přímo k mladým lidem. Skutečný rozdíl je takový, že Jo Rowlingová je úžasná spisovatelka, kdežto Stephenie Meyerová píše slátaniny. Není moc dobrá.“
- Stephen King

Zdroj: www.weheartit.com

Tak bych řekla, že pravdivější citát bychom hledali jen těžko. I když přiznávám se: viděla jsem Stmívání a přečetla 2 díly, ale už nikdy prosím. Jednou stačilo...

Upřímně - kolik z Vás by dalo přednost Stmívání před Harrym Potterem?

Příběh o stoletém upírovi, který se zamiluje do 17leté holky proti příběhu o čaroději, který zachránil svět. "Slátanina" proti textu, ze kterého si čtenář odnese alespoň nějakou myšlenku. Všichni víme, že i když se něco řadí do žánru fantasy, tak nám to nezaručí kvalitu. Nezaručí nám to, že tu knížku nebudeme chtít vyhodit oknem.




Nerada tyhle knížky porovnávám - jelikož to se snad ani nedá - ale musím říct, že Harry Potter, styl psaní, slovní zásoba a fantasie J. K. Rowlingové mě zaujali mnohem víc než to, co předvedla Meyerová.

Četli jste od Rowlingové i jinou knihu než je Harry Potter - Volání kukačky, Hedvábníka nebo prázdné místo? Jakým dojmem na Vás zapůsobila? 


„Člověk je velký ve svých předsevzetích, ale slabý v jejich provádění.“
- Erich Maria Remarque


Zdroj: www.weheartit.com

Tak teď se přiznejte, kdo z Vás si už někdy v životě dal nějaké to předsevzetí. (Nehlaste se všichni.) A jak dlouho Vám to vydrželo? Splnili jste ho anebo jste to vzdali?

Mě v cestě za cílem stojí 2 docela důležité překážky. Tou první je, že mám slabou vůli a druhou je to, že zapomenu, co jsem si vlastně předsevzala. V tomhle jsem holt tak trochu po tatínkovi, a tak jsem si letos napsala takový dlouhý seznam. I když já tomu neříkám předsevzetí, ale "Moje cíle pro rok 2015". Vím, že se mi nepodaří všechny ty položky splnit - např. že chci napsat článek pro noviny nebo časopis, ale věřím třeba v to, že potkám Raega (možná o něm píšu pořád, ale on je vážně skvělý), nebo že tenhle blog bude víc populární. A i když vím, že cesta za tím co chci bude dlouhá a plná překážek, tak věřím, že se mi podaří dostat k cíli.




Tímhle jsem chtěla říct následující: I když Vám někdo nepřeje úspěch, sráží Vás na samé dno nebo si myslíte, že něco nedokážete, tak se vzchopte a dokažte všem pravý opak. Protože když chcete, tak dokážete COKOLIV. A i když Vás už ty věci nebo lidé, kteří Vám brání v dosažení toho po čem toužíte, tak nepolevujte. Vždyť Řím také nebyl vybudován za jeden den. Ta trnitá cesta za Váš vysněný cíl stojí. 

***

Tak doufám, že jsem Vás tímhle článkem neunudila k smrti, a že jste si z tohohle článku alespoň něco "odnesli". Dlouho jsem žádný článek nenapsala, a tak jsem ráda, že ty poslední 3 články sem publikovala Katka. Snad se Vám články i blog líbí a doufám, že i nadále budou přibývat další a další příznivci. 

A pokud máte nějaký nápad na článek nebo prostě máte nějaké téma, které by se sem hodilo, tak nám dejte vědět! :)

Evča

5 komentářů:

  1. Jo, to druhé je pro mě totálně výstižné. :D
    Chjochjo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To třetí asi bude věčný problém... :D Navěky budu obdivovat člověka, který někdy dodrží své předsevzetí až do konce... :D

      Vymazat
  2. Rozhodně Rowlingová!!!!! ^^
    Ale tak netvrdila bych, že Meyerová píše slátaniny, mě osobně se to také moc nelíbí, ale až dokážu napsat něco a proslavit se jako ona, tak pak bych si to asi i klidně tvrdit dokázala. Sama se pokouším psát a moc dobře vím, kolik času a trpělivosti stojí něco napsat. To že se to pak miliony lidem líbí a miliony lidem zase ne, je jiná věc :-)
    Ale jinak rozhodně pěkný článek!! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to vyznělo trochu tvrději, než jsem plánovala... :)
      A souhlasím s tebou - taky zkouším psát a ta trpělivost mí dává kolikrát pěkně zabrat.
      A děkuju!! :)

      Vymazat