22. ledna 2016

Reading Tips For Freezing Days

Ahoj, ahoj!

Vítám Vás u prvního článku v roce 2016.

Tak Vánoce - svátky obžerství - jsme úspěšně přečkali, i když v mém případě mi pár dní bylo tak těžko, že jsem se jen stěží odhodlala přejít pěšky po městě. Nevím jak Vám, ale mně ty letošní Vánoce vůbec Vánoce nepřipomínaly. Ani jsem tentokrát neměla tu správnou náladu. Však co je to za svátky, když je venku 15 °C, nemrzne a není ani troška sněhu?

Silvestr už je taky za námi. I když mi to přišlo jako každý jiný den až na ty tuny jídla, co jsem měla před sebou na stole, když jsem se dívala na Cimrmana a 'twítovala' u skleničky vína. Nemůžu říct, že by to nebyl sympatický program večera, ale stejně to byla hrozná nuda, i když toho našeho českého všeuměla a génia miluji. Tak třeba se mi na příští Silvestr podaří podniknout něco zajímavějšího.

Spousta lidí si do nového roku dává spoustu předsevzetí. Já si stejně jako vloni sepsala seznam mých cílů, splnitelných přání a zásad, kterých bych se chtěla držet. Tak jsem zvědavá, nakolik ten seznam dodržím. Ale musím říct, že to zatím jde dobře a daří se mi držet se v mém trochu poupraveném denním režimu. Jo, a během něj jsem zjistila, že jóga je něco skvělého a dokonalého. Takže jestli Vás to někdy lákalo tak, jako mě, tak neváhejte, a zkuste to!

A teď už k tomu, o čem má být tenhle článek - nebo spíš tipy. Protože když už nám jednou konečně nasněžilo a začalo mrznout (i když kdo ví, na jak dlouho), tak když nesedíme u počítače, nedíváme se na filmy, neučíme se (ano, krutá realita, ze které se s blížící se maturitou stává docela zásadní problém) nebo jen tak nekoukáme 'do blba' a nepřemýšlíme o naprosto triviálních problémech, tak co může být lepší než si sednout se sklenkou vína nebo hrnkem kafe (čaje, zkrátka whatever) a propadnout se do děje skvělé knížky? A právě pár takových parťáků do nepohody bych Vám dnes ráda doporučila.



Charles Dickens - Christmas Books

Charles Dickens a jeho Christmas Books jsou jasná volba. Kdo by neznal ten nejznámější příběh s názvem Vánoční koleda (A Christmas Carol), kde se starý lakomý Scrooge změní díky tří duchům Vánoc, kteří ho provedou minulostí, současností a budoucností, hodným starcem, který se spřátelí s dalšími obyvateli města a vzpomene si na to, co je v životě nejdůležitější?

Kromě téhle povídky v knize najdete i další a neméně skvělé kousky jako The Chimes, The Cricket on The Hearth, The Battle of Life nebo The Haunted Man.

A víte, co je na téhle knížce nejlepší kromě toho, že si trošku rozšíříte svou anglickou slovní zásobu? Že ji můžete číst kdykoliv. Nezáleží na tom, jestli jsou Vánoce, jestli je za oknem sníh nebo jestli venku vládnou tropy. Ona Vás do sebe stejně vtáhne a donutí Vás vnímat tu atmosféru a zamyslet se nad samotným člověkem. 




Victor Hugo - Bídníci

Tak, vážení, tohle byla moje srdeční záležitost, než jsem poznala Jacka Kerouaca. Ale je fakt, že na tenhle příběh nedám dopustit ani teď. Jean Valjean pro mě zkrátka vždycky bude ten typický romantický hrdina. Je to hrdina nebo obyčejný galejník? Je dobrý nebo špatný? Pro mě je už pár let jednou z mých nejoblíbenějších postav. Vlastně ani nevím proč. Možná je jedním z důvodů i to, že se nevzdával a snažil se ze sebe udělat lepšího člověka. Víc než na sebe se zaměřil na ostatní. A uznejme, že toho bychom chtěli dosáhnout taky. Ať chceme nebo nechceme, jsme hrozní egoisté. 

A pokud jste nečetli žádnou verzi Bídníků (velká chyba, mimochodem), tak tohle dílo určitě znáte alespoň ve filmovém zpracování. Nevím, jak to máte Vy, ale u mě jako Jean Valjean jednoznačně vedou Liam Neeson a Lino Ventura.




Boris Vian - Pěna dní

A nakonec tu pro Vás mám tip na knížku, kterou jsem dočetla poměrně nedávno, a určitě se k ní ráda ještě mnohokrát vrátím. Pěna dní. Z těchto tří 'reading tips' je to můj jasný favorit. Možná i proto, že je dost atypická od knížek, které mám v knihovně, a zároveň je to taková směska. Nejvíc se mi na příběhu líbí, že autor popustil uzdu své fantazii a nebál se zajít až do absurdna. 

Příběh Colina a Chloé je příjemné odlehčení od běžných starostí, a je takřka nemožné, aby Vás zcela nepohltil. A navíc je to příjemná cesta úniku z reality. No, řekněte. Kdo by nechtěl piano, které míchá koktejly? Zpočátku Vás knížka možná dokáže trochu zarazit, ale věřte mi, že když se oprostíte od toho, co víte o tom našem světě a našich všedních životech, tak to je něco nádherného.



A jaké knížky byste pro mrazivé večery doporučili Vy? Trefila jsem se Vám alespoň trochu do vkusu?

***

Tak, a je tu konec! Nevím, jak Vám, ale mně tenhle článek přijde kratší než obvykle. Nejspíš je to ale tím, že jsem se vypovídala už na začátku a na tu hlavní náplň článku mi nevyšlo už tolik, kolik bych chtěla, ale musím myslet i na to, abych Vás nepřehltila. Každopádně doufám, že se Vám článek líbí, a že jste na blog ani přes tu měsíční odmlku nezanevřeli.

Mějte se krásně!

Evča

2 komentáře:

  1. Moc pěkné tipy :) Bohužel jsem doposud z nabídky nic nečetla :)
    http://steve-finnell.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :) A to je tedy škoda. Třeba Pěna dní je vážně skvělá.:)

      Vymazat