1. září 2015

Se Starbucks na cestách VI.

Obří kolo v Prátru a panorama centra s vystupujícím Štěpánským domem. To je Vídeň.

Na plátnech v kinech nedávno proběhl film, kterého si nepovšimnul úplně každý, ale ti kteří k němu nezůstali slepí, byli po zásluze odměněni.

Dáma ve zlatém.


Film byl inspirován stejnojmennou knihou.
A recenze? Ta bude vskutku pozitivní. I když je kniha psána historičkou umění a neřadí se mezi klasickou beletrii, kouzlo příběhu vás strhne mnohem více než u klasických „povídaček“.
Umění vás doslova obalí a zanechá na vašem těle krustičku, která praskne až po dočtení.

Gustav Klimt. Malíř, z něhož prýštila živočišnost takovou silou, že se vídeňské dámy od něj nechávaly portrétovat, ačkoli slušné ženy by si raději nechaly uštípnout palec u nohy než by vstoupily do jeho ateliéru.
Kniha se váže k jeho nejslavnějšímu portrétu Zlaté Adele, nacisty pak přejmenovanému na Dámu ve zlatém.
Proč změna jména obrazu? Ano, Adele byla židovka.
Pokud čekáte od knihy pouze tajný románek Gustava Klimta s jeho modelkou Adele Bloch Bauer, jste na omylu. Příběh poodhaluje kus jeho života, vzkvétající období Vídně, umění a zkoumaní nových možností a poté temnou historii Rakouska, kdy se vlády ujímá sám Hitler.
Autorka Anne-Marie O'Connorová brousí do významných rakouských a povětšinu židovských rodin, do osudu spisovatelů, malířů, doktorů, lidí, kteří chtěli objevovat, rozvíjet.
Kteří milovali Vídeň, zušlechťovali ji, v jejichž rukách město rozkvétalo jako květina.
Sleduje stopy Adeliny rodiny, kdy ona sama je již dávno mrtvá a seznamuje nás s krutostí druhé světové války. Nejen z pohledu lidských osudů, ale také uměleckých děl -odkazu Klimta a jeho následovníků.
„Kdo zná příběh portrétu Adele Bloch Bauerové, už nikdy ji nebude považovat za pouhou“ dámu ve zlatém“. Zachycena v okamžiku, v němž Vídeň prožívala svůj zlatý věk, dosáhla Adele vysněné nesmrtelnosti v míře, o níž se jí nesnilo. Taková je moc umění“ 

Pak je tu další rovina příběhu. Ten, jenž je viděn ve filmovém zpracování.
Maria Altmannová, neteř Adele Bloch Bauer chce obrazy, které Klimt namaloval pro její rodinu zpět. Obrazy byly násilně odejmuty její rodině Hitlerovými pohůnky.
Myslíte, že se Rakousko snadno vzdá jejich „Mony Lisy“ jak často obraz nazývají?
Tak tedy začíná boj.
„Teď říkají, že Rakousko bylo obětí nacistů. Věřte mi, nebylo. Ženy házely na vojáky květy, zvony na kostelech vyzváněly. Vítali je s otevřenou náručí.“ Maria Altmannová 



Cestovatelské tipy:

Film: Dáma ve zlatém (samozřejmě!)
Jídlo: Před Albertinou zabruste k malému stánku, kde podávají klobásky-wursty na milion způsobů.
Kdysi si tam vážené dámy a páni dávali večeře, v jedné ruce wurst a v druhé šampaňské.
Po stopách umělců: Dům secese (vystaven Beethovenův vlys od Gustava Klimta)
Nákupy: Já ve městech moc nenakupuji, ale Vídeň má úžasný trh Naschmarkt, kde je přehršle zeleniny, ovoce, ryb apod., který je dále plynule napojen na trh bleší.

Katka

Žádné komentáře:

Okomentovat