7. října 2015

Fast food v divadle? Why not?

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách

Divadlo v Dlouhé převedlo na jeviště hru pánů Jesse Borgesona, Adama Longa a Daniela Singera - Společnost zkráceného Shakespeara,  v české premiéře uváděnou jako Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách.

120 minut na jevišti uvidíte „pouze“ tři herce,  pana Jana, Martina a Miroslava. Ti se snaží do dvou hodin, bez přestávky, nahustit kompletní dílo velkého Williama a za skandování „Shakespeare, Shakespeare“ naladit diváka na uragánovou vlnu Shakespearových tragédií, komedií, historických her a romancí.



Hra je laděna do postmodernistického pláště, neustálých obav herců, že „to prostě nestihnem!“ a častého zapojování publika do inscenace.
Všechny důležité hry jsou na jevišti odehrány, alespoň jejich významné části nebo zaobalené do zkrácené formy.

Othello je například „rapován“ - Řekneme vám story týpka, co měl černý tělo, balil bílý roštěnky a říkal si Othello.“ Herci jsou oblečeni do vytahaných jean, kšiltovky na hlavě a já musím tleskat jejich výkonu, protože to nejsou žádní teenageři a zvládli rap na jedničku.

Z Romea a Julie jsou vypíchlé nejdůležitější scény, Jan Vondráček jako Romeo, Martin Matějka jako Julie a Miroslav Táborský jest vypravěčem. Pokud náhodou chybí potřebný herec, využijí figurínu.

Titus Andronicus je prezentován formou teleshoppingu a svým způsobem je tato scéna velmi nechutná, ale smát se musíte, i když jste výstupem odpuzováni.

Dá se spojit sport a historické hry? Herci si nasadí brusle, oblečou dresy a začíná sportovní klání přímo na jevišti o „korunu“ Pan Miroslav jako hlasatel oznamuje, kdo z jakých panovníků, zrovna korunu ukořistil.


Nebudete o žádnou hru ochuzeni, ač jsou herci neustále pod tlakem, úspěšně stihnou odehrát vše, i když se jedna malá chybka vloudí..
Síla této hry spočívá v zapojení diváka do děje, máte pocit, že herce musíte chápat, v téhle době nestíhá nikdo, natož jak můžou všechno stíhat ti chudáci na jevišti?
A ačkoliv pan Jan, Miroslav a Martin vás chtějí se Shakespearem seznámit důkladně, stejně je to ve finále „jenom“ fast food.
Ale moc dobrej fast food, i když na něj jdete po třetí za pět let!

P.S. A pokud si myslíte, že herci vynechali sonety, jste na omylu! Akorát si musíte koupit program a k tomu lupu. Dvě stránky jednoduše pro 154 sonetů nestačí....

Katka

Žádné komentáře:

Okomentovat