16. prosince 2015

Je možné zkrotit Kateřinu?

Možná to vypadá jako bych byla posedlá Shakespearem. Svým způsobem se nemýlíte. Zkrocení zlé ženy v Mladoboleslavském divadle jsem dostala darem k jmeninám a myslím, že to byl dárek trefný.

Jestliže se říká, že Macbeth je hrou prokletou, Zkrocenka je komedií těžko zahratelnou.
Nezvládlo ji Národní ani Vinohrady, zvládne to snad Boleslav?

Boleslav to dala. Jako vážně. Beze srandy. Ačkoli je inscenace nastudovaná pro venkovní prostory, koukatelná je i na divadle, tedy v prostorách více stísněných. Romantika jako na hradě Kost, kde se v létě hraje, to úplně není, ale divadlo v Mladé Boleslavi je samo o sobě skvostem.


Největšími tahouny hry jsou vpravdě hlavní protagonisté Petruccia a Kateřiny, Petr Halíček a Lucie Matoušková. Dialogy zvládají brilantně, a kde by se mnozí herci ztráceli, oni jiskří a svádějí vás bojovat s nimi. Muži za mužské, ženy za ženské. Vždyť je to přece boj pohlaví!
První setkání hlavních postav je nejen řečnicky těžké, ale především fyzicky. Jejich šarvátka je opravdovým bojem, a kde by dvacetiletí herci přicházeli o dech, oni dva perlí a ještě chrlí beze známky únavy Shakespearovy slovní hříčky mezi zuby. A to oba herci, budiž mi prominuto, mají jistý věk, dvacet jim již dávno není.

Bohužel skvělá dvojice Petruccia a Katky mírně zastiňuje herce ostatní a při dalších scénách se zas až tak moc nebavíte. Protože oni dva zaberou většinu pódia, někteří herci jsou tam opravdu jen do počtu a někdy pouze jen jako statická část.



Druhá linie Bianci a jejích nápadníků jde tak trošku stranou. Vždycky mi přišla jakási pohádková, ale to neznamená, že i ta vás nepobaví.  Jen jsem si říkala, jestli bych Biancu jako sestru zvládla. Jsem přeci jen Kateřina a pořádná fúrie taktéž.

Jestli se chcete na chvíli přesunout do westernu, ochutnat komediantství a trošku snesitelného násilí, vřele doporučuji. U Kateřiny a Petruccia si uvědomíte, že láska a kompromis přichází po šarvátkách, týrání hladem a únavě….

…..No a to je pravda, nu což?

Katka

2 komentáře:

  1. Pamatuji si den, kdy jsem na tom byla v divadle a byla jsem zklamaná z podání herců ale ty sis to očividně užila! :)

    http://small-literaryworld.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavní dva představitele jsem si opravdu užila, ten zbytek už byl bohužel slabší. A ve finále nevím, jestli je na vine Shakespeare nebo režie. :)

      Vymazat