8. prosince 2015

UK 2015

Ahoj, ahoj!

Asi už Vám přestanu slibovat, že budu "postovat" články častěji, protože to zjevně nestíhám. Však víte, jak to je. Škola, jídlo, seriál, knížka, spánek. A tak je to pořád dokola. ALE! Jak jsem už zmiňovala v minulém článku a na sociálních sítích, tak se ten můj stereotyp minulý - teď už předminulý - týden narušil. A to tak, že jsem stejně jako tisíce dalších českých studentů jela za peníze Evropské unie studovat do Anglie. 


Zdroj: www.weheartit.com


Samotná cesta byla úděsná. Jen si to představte - 24 hodin v autobuse s malými dětmi ze základní školy někde u Sokolova. A dětičky si povídaly, povídaly a povídaly. A my jsme chtěli spát. Ale zkuste si to, když máte málo místa na nohy a do toho tam slyšíte žvanit 40 hobitů. 

Za to, že jsme cestu zvládli, nás ale čekala sladká odměna. Konečně jsme se dostali do našeho týdenního náhradního domova, přímořského města Hastings na jihu Anglie. A i když mí přátelé z ostatních škol byli v rámci tohoto "projektu" ve městech, jako jsou Londýn, Brighton, Oxford nebo Edinburgh, já bych Hastings za nic nevyměnila. I když to není zrovna největší město, má své jedinečné kouzlo, které člověka uchvátí. A navíc jsme bydleli u dokonalé host mum - po celý týden mezinárodní kuchyně, dezerty, sandwiche, kakao před spaním - no, co víc si přát?

Jestli si ale myslíte, že jsme se tam celý týden jenom poflakovali, tak jste na omylu. Od úterý do čtvrtka jsme chodili na 3 hodiny do jazykové školy. Každý z učitelů k rozvíjení našich "dovedností" přistupoval jiným způsobem, ale z každé hodiny jsme si něco odnesli. Však kdo obyčejně stráví ve škole hodinu rozebíráním jedné básničky a debatou o jejím obsahu?

Po škole jsme vždy jezdili na výlety. Během celého týdne jsme navštívili Rye, Seven Sisters, Eastbourne, Bodiam Castle, Brighton a poslední den jsme prošli ty nejznámější památky Londýna, kde jsme se stihli podívat i na střídání stráží u Buckinghamského paláce. 



Seven Sisters

Park v Hastings

Bodiam Castle

Vyhlídka z Bodiam Castle

Moře v Hastings

White Elephant v Brightonu

Brighton Wheel

Houses of Parliament

Trafalgar Square

Střídání stráží u Buckingham Palace

Piccadilly Circus

St. Paul's Cathedral

Millennium Bridge a St. Paul's Cathedral


Shakespeare's Globe


Tower Bridge

Vůbec jsem tu nechtěla tolik rozepisovat celý ten pobyt, protože si jsem téměř 100% jistá, že jste podobných článků četli spousty. A všechny jsou na jedno brdo. Navíc v tomto článku najdete i spoustu fotek, takže si myslím, že stejně nebudete o nic ochuzeni.

Čemu jsem se tu ale chtěla věnovat je něco, co mě na Anglii nejvíce uchvátilo, a co si myslím, že by se mělo rozvinout i v ČR. A to "něco" jsou tzv. Secondhand bookshops - neboli knihkupectví, kde koupíte knihy z druhé ruky a za výrazně nižší cenu. Tuším, že u nás tenhle princip funguje v antikvariátech, ale nejsem si vědoma toho, že by tu byla přímo takto "specializovaná" knihkupectví. (Pokud se mýlím, budu mile ráda, když mě opravíte.) No, a to si dovedete představit, když mě pustíte do knihkupectví. Ano, hádáte správně → R.I.P. money. Ale já si myslím, že 5 knížek za £10, je hodně výhodný nákup!




Jo Nesbø  - Headhunters

První knížkou, kterou jsem v Anglii koupila, byla knížka Headhunters (stála 50 p - no neberte to). Jo Nesbø se nejvíce proslavil svými příběhy o osudech detektiva Harryho Holea (teď doufám, že se to v češtině dá vážně takhle skloňovat), z nichž je většina stále na mém nekonečném to-read listu. 

V knize Headhunters (v českých knihkupectvích ji najdete pod názvem 'Lovci hlav') je  hlavní postavou lovec hlav Roger Brown. Má krásnou ženu, krásný dům, a považuje se za nejlepšího, nejhůře placeného lovce hlav. A proto si přivydělává krádežemi uměleckých děl. Události však dostávají nečekaný spád - lovec se stává terčem.

Kniha byla úspěšně zfilmována a u nás měla premiéru v roce 2011.




Dan Brown - The Da Vinci Code

Šifra mistra Leonarda - další kousek za 50 p. Předpokládám, že všichni - nebo alespoň většina z Vás - víte, o čem tato kniha je. Roberta Langdona - experta na náboženskou symboliku - požádá policie při autogramiádě jeho knihy, aby se podílel na vyšetřování vraždy hlavního správce Louvru. 

Sama jsem tento příběh viděla pouze ve filmovém zpracování s nepřekonatelným Tomem Hanksem (zase to skloňování - nechcete články v angličtině?) v hlavní roli, ale knížku jsem ještě nečetla ani v českém vydání. Četla jsem na ni spíše negativní recenze, ale i tak jsem na ni hodně zvědavá. Četli jste už Šifru mistra Leonarda - nebo cokoliv jiného od Dana Browna?




Robert Galbraith - The Silkworm

Robert Galbraith aka J. K. Rowling a její detektivní román Hedvábník. Po The Cukoo's Calling (Volání kukačky) je to již druhý příběh o soukromém detektivu, který se jmenuje Cormoran Strike. V této knize vyšetřuje zmizení spisovatele Owena Quina.

Od Rowlingové jsem ještě moc knížek nepřečetla - maximálně pár dílů Harryho Pottera - a tak se na Hedvábníka neskutečně těším. Tak snad mě nezklame. 




Harper Lee - To Kill A Mockingbird

Jako zabít ptáčka je jedna z mých nejmilovanějších knížek. Vypráví o rodině právníka Attica Finche, vdovce, který má dvě děti. Celý příběh vypráví jeho dcera Čipera. Atticovi se jednou dostane do ruky případ černocha Toma Robinsona, kterého obvinili ze znásilnění Mayelly Ewellové. Děj knihy se odehrává v době, kdy byl v Americe velmi rozšířený rasismus, a tak se Atticovy činy a ochota nesetkávají s pochopením místních obyvatel.

Podle mě je To Kill A Mockingbird hodně čtivá kniha, ale to asi záleží na názoru každého z Vás. Líbí se mi, jak Harper Lee podala příběh naivníma dětskýma očima, a vždy to bude kniha, ke které se budu velmi ráda vracet.




Tom Rob Smith - The Secret Speech

Do Toma Roba Smithe jsem se zamilovala, když jsem četla Dítě číslo 44 a viděla jsem rozhovor s ním v Hyde Parku - fascinovalo mě, jak popisoval tvorbu právě již zmíněné knihy a jak pro její psaní získával inspiraci a potřebné informace. 

The Secret Speech se stejně jako Dítě číslo 44 odehrává v Sovětském svazu - tentokrát roku 1956 - po Stalinově smrti. A hlavním hrdinou opět není nikdo jiný než Lev Děmidov - vyšetřovatel MGB. Opět bude muset chránit jak svou manželku, tak i své adoptované dcery.

Jak už jste asi odhadli, tak se na tuhle knížku hodně těším. Líbí se mi příběhy vsazené do historie a řekla bych, že zrovna ta sovětská sedla T. R. Smithovi, jako téma k psaní, neskutečně. 




Jack Kerouac - On The Road

A nakonec jsem si nechala 'my darling Jack' a jednu z jeho nejlepších knih Na cestě. Knížku jsem četla už několikrát v češtině a vždy v ní najdu něco nového. Obdivuji Sala proto, že si jde za svými sny. Deana, protože věří, že nic není nemožné. Carla obdivuji proto, že i když s ním občas život nebo lidé zametají, tak se dokáže vzchopit a jít dál. A nakonec - obdivuji Marylou, protože i když jsem ji zpočátku neměla ráda, tak je to jedna z nejsilnějších knižních ženských postav.

Vždycky říkám, že Kerouac je mým nejoblíbenějším spisovatelem, ale zároveň si myslím, že pravý styl psaní autora poznám nejlépe v originále. A já věřím, že mě 'my darling Jack' nezklame.




***

A je tu konec! Jestli jste dočetli až sem, tak Vám gratuluji, a zároveň neskutečně děkuji. Ráda bych Vám slíbila, že další článek bude třeba hned příští týden, ale znáte to. Sliby chyby. Já ale doufám, že se Vám tento článek líbil, a že můj blog budete číst i nadále, i když nebudu přispívat tak pravidelně jako ze začátku. 

Zároveň tu mám pro Vás jeden návrh, o kterém jsem se tu už zmínila v souvislosti se skloňováním - co byste řekli článkům v angličtině? Možná bych občas použila špatný čas nebo by se tu objevilo pár jiných gramatických chybek, ale to bychom nějak přežili, ne?

A pokud jste také byli v rámci projektu Evropské unie na jazykovém pobytu v Anglii, budu ráda, když mi napíšete Vaše zážitky!

Mějte se krásně, a snad zase brzy na viděnou.

Evča

6 komentářů:

  1. Super text, super fotky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Fajn článek.. Ale já si myslím, že antikvariáty jsou v podstatě to samé - také tam můžeš dát knížky a taky si tam můžeš vybrat knížky za skvělé ceny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji. :) Abych pravdu řekla, tak já do antikvariátů moc často nezavítám, protože u nás ve městě jsou možná tak 3, a knížky tam vůbec nemají. A když už objevím některý, kde je mají, tak mám najednou málo času, a nestihnu si nic vybrat. A v Anglii se mi právě líbilo, že v takových obchodech měli pouze knihy. A děkuji za upřesnění, třeba 'ten pravý antikvariát' někdy najdu. :)

      Vymazat
  3. Ahoj, krásný článek a super knihy. Jaký program to konkrétně byl a pro koho? Děkuji :)
    marky-knihy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji. :) Jaký program máš konkrétně na mysli? :)

      Vymazat