3. června 2015

Tak trochu Asylum

Někteří z Vás možná (možná ne) zaregistrovali, že jsem tenhle týden v Chorvatsku. Teda přesněji v Biogradu na Moru. Takže vzhledem k téhle situaci jsem nepočítala s tím, že bych během týdne přidala vůbec nějaký článek. Ale jak už to tak bývá, tak se situace změnila.

Na pláž každý den chodíme kolem starého polorozbořeného domu, kde - možná - nikdo nebydlí. A hned první den nás napadlo, že to vypadá jako Asylum... No... Sice trochu miniaturní, ale stejně děsivý.



Možná by se hodilo napsat také něco k historii Biogradu. Samotný název města v překladu znamená Bílé město na moři. Biograd na Moru je chorvatské královské město. V 11. století byl sídlem králů a biskupů. Začátkem 13. století byla Zara (Zadar) okupována křižáky a spousta lidí utekla do Biogradu, a proto byl též označován jako Zara Vecchia (Stará Zara). Město bylo značně poškozeno během benátsko-tureckých válek a dvakrát bylo dokonce vypáleno. Městu se v letech 1991 - 1993 nevyhnulo ani bombardování srbskými vojsky během Chorvatské války o nezávislost.



Při pohledu na dům nám na mysli vytanula otázka, PROČ je dům v takovém stavu, v jakém je. Může za to již výše zmíněná válka? Nebo upadající ekonomika? Možná. Přiznávám se, že tajně ve skrytu duše doufám, že dům má ještě temnější minulost, než jsme vlastně doufali, ale tahle otázka nám zřejmě zůstane navždy nezodpovězena.






A co se v domě skrývá v současné době? Řekla bych, že se tam schovávají feťáci, ale těžko říct. Ale i tak jsem si tam při pohledu na ty schody do sklepa vzpomněla na American Horror Story. Akorát, že bych to první slovo nahradila slovem Croatian. A nejen to vystihlo tuhle moji myšlenku. Už i to, že jsem společně s ostatními vylezla do prvního patra, mě vlastně celkem překvapilo. 




A takovým zajímavým zážitkem, který asi stojí za zmínku je, že když jsme se nacházeli zrovna v téhle části domu, tak dovnitř vběhl muž, podíval se na nás, a pak rychle běžel až do druhého poschodí. A to, že nás pak sledoval z okna, když jsme odcházeli, a pak šel do centra stejnou cestou jako my asi taky nebylo úplně normální.


Tak doufám, že se Vám článek líbil, protože to je oproti ostatním článkům něco úplně jiného. Ale myslím si, že by Vás to mohlo aspoň trošku zaujmout a jestli se někdy v Biogradu stavíte, tak zjistíte, že tohle rozhodně není jediný - možná opuštěný - dům, který tu najdete. 


Mějte se krásně, a když budete chtít, tak pod článkem nechte komentář.

Evča

12 komentářů:

  1. Mně tyhle místa přijdou strašně super na focení. Ale mají určitě něco do sebe :) Sama bych tam asi být nechtěla :D .)
    HollyChicc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Taky bych tam sama nevlezla. Přece jen takový ten pocit, že nevíš, jestli na tebe za rohem něco nevyskočí nebo tak něco. :D

      A na focení jsou tyhle místa vážně úžasný. :)

      Vymazat
  2. Též mi to příjde jako z ASH! :D Vypadá to fakt nádherně. Jak už si příroda bere to, co jsme jí vzali...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vypadá... Ale když se člověk zamyslí nad tím, co v tom domě může být za existence, tak už to zas tak nádherné není... :D

      Vymazat
  3. čakala som že budu fotky z mora alebo plaze :D
    ale ist do toho domu by som sa neodvazila :D
    dobre footky :)

    https://clodyteenmummy.wordpress.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se omlouvám za zklamání... Fotek moře mám ale taky spoustu. A nejvíc jich mám z přístavu. :)
      No my když jsme šli včera v noci z pláže, tak jsme si říkali, že kdyby tam někdo byl, tak by se tam svítilo. A jen co jsme to dořekli, tak jsme viděli ve 3. patře světlo od svíčky. Tak rychle jsme asi ještě nikdy neběželi... :D
      A děkuju :)

      Vymazat
  4. Závidím ti, potřebovala bych si taky od všeho odpočinout. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, v tomhle ohledu se to vážně hodilo. Teď jsme měli 2 týdny praxi a až teď půjdeme ale na týden do školy... Pak jedeme na výlet, a potom jsou už uzavřené známky... :D

      Vymazat
  5. Já bych tam radši nešla.. pro jistotu. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Kdysi jsme byli také na dovolené v Biogradu, ale bohužel si to už nepamatuji :/ ... Do takového domu bych asi nevlezla, bála bych se co může všechno stát, o jaký zrezlý plech nebo injekční jehlu se píchnu a podobné chuťovky. A to vůbec nekoukám na horory a ani jsem nečetla Asylum (ty fotky se mi vůůůůbec nelíbily). Už i tak mám dost bujnou fantazii, takže smekám, že jste tam vůbec vkročili :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Biograd je nádherný. :) A jak píšeš o těch jehlách a tak, tak na ty jsme si samozřejmě dávali pozor. My se ale spíš báli, kde na nás vyběhne nějaký feťák nebo bezdomovec nebo šílený vrah. :D A já na hovory taky moc nekoukám. Na to jsem hrozný srab. A Asylum jsem taky nečetla... Ale prostě American Horror Story. :D

      Vymazat