19. června 2016

Jojo Moyes: Než jsem tě poznala

Aloha!

Jsem zpět s dalším článkem! Jak se vlastně všichni máte? Jak si užíváte léto? Pro mě právě začíná ten pravý kolotoč ohledně univerzity a 'stěhování' do Anglie. V sobotu jsem jela do Prahy na předodjezdovou schůzku, takže mám konečně přehled o tom, co si s sebou mám sbalit do kufrů. Tak začínám šílet, že se mi do zavazadel všechno vejít nebude. A taky nevím, co tam budu dělat bez mých knížek. Tolik se mi jich do příručáku nevejde. Takže spoléhám na Second hand bookshops! 

A teď se konečně dostáváme k tomu, o čem má (nebo by alespoň měl) tenhle článek být. Původně jsem slíbila, že napíšu o knížce The Great Gatsby, ale nějak mě nenapadalo, jak bych se k tomu vyjádřila a obecně jsem z knížky měla spíše rozporuplné pocity. ALE (vážně velké ALE) hned potom jsem se pustila do čtení příběhu Než jsem tě poznala (Me Before You) od britské autorky Jojo Moyes. A stala se z toho láska na prvních pár slov.




Hlavní postavou je Louisa Clarková, která má zcela obyčejný život. Pracuje v kavárně, má přítele Patricka, a přestože jí táhne na 27 let, tak stále žije se svými rodiči, dědečkem, mladší sestrou a synovcem. Společně se svým otcem zajišťuje rodině příjmy, ale jednoho dne dostane výpověď. Hned se proto zaregistruje na úřadu práce, ale potom, co si projde drůbežárnou a několika dalšími zaměstnáními (hrozné skloňování), se objeví inzerát, kde hledají společnici a pečovatelku pro postiženého muže. Louisa práci nejdříve odmítá, protože na to nemá žádnou kvalifikaci. Ale potom, co se ujistí, že mu pouze bude dělat společnost a vařit mu, a že se o něj nebude muset starat po zdravotní stránce, vydá se na pohovor k rodině Traynorových.

Na druhé straně příběhu je Will Traynor. Mladý, úspěšný, pohledný a bohatý muž, zamilovaný do své přítelkyně Alicie. Žije šťastný život plný dobrodružství. Ten mu však jednoho rána cestou do práce pokazí tragická nehoda.


Emilia Clarke a Sam Claflin aka Louisa a Will
Zdroj: www.weheartit.com

Louisa dostane přednost před kvalifikovanými pečovatelkami a svůj pohovor u paní Traynorové zvládne. Hned druhý den se seznamuje s 35letým Willem Traynorem a jeho pečovatelem Nathanem. Will je kvadraplegik (doufám, že to píšu správně). Je upoutaný na vozík a může hýbat jen hlavou a částečně jednou rukou. Od začátku je na Louisu protivný a její práci - vlít mu do žil trochu optimismu a radosti - jí vůbec neulehčuje. Časem si k sobě však nacházejí cestu, naučí se spolu fungovat a stávají se z nich přátelé. 


Zdroj: www.weheartit.com
Zdroj: www.weheartit.com
Jednoho dne Louisa však zaslechne rozhovor, o kterém neměla vědět. Dozvídá se, že Will nechce žít životem kvadraplegika, a že jejím úkolem je vrátit mu optimismus a přimět ho věřit, že může být šťastný. Louisa si zavede kalendář, do kterého si zapisuje akce, které by se Willovi mohly líbit. Spousta z nich se nevyvede (např. dostihy, protože Will nesnáší koně), ale spoustou z nich ho velmi potěší (koncert vážně hudby, kterou Louisa běžně neposlouchá). Will začne své společnici dávat za úkol přečíst různé knihy, o kterých potom společně diskutují. A Louisa Willa dokonce přesvědčí, aby se nechal ostříhat a oholit, a znovu vypadal trochu jako člověk.


Zdroj: www.weheartit.com
Louisa rovněž začíná pochybovat o tom, že miluje svého přítele Patricka, který je posedlý sportem. Je pro ni těžké skloubit rodinný život a práci. Vše se ještě víc zkomplikuje, když Patrick zjistí, že Lou chystá pro Willa dovolenou na ranč v Kalifornii, a pohádají se. A aby toho nebylo málo, tak Will dostane zápal plic, a tak jejich plán padá. Lou se ale nevzdává, a za pomoci internetu a fóra pro kvadraplegiky a jejich pečovatele se společně s Willem a Nathanem vydává na Mauricius.

A jak to dopadlo? Zůstane Lou s Patrickem? Dokáže vrátit Willovi chuť do života? To vám neřeknu, protože byste při čtení knížky nebo sledování filmu věděli, co čekat. Ale to by pak nemělo žádný smysl věnovat filmu nebo knize nějakou pozornost, že? 




Možná si říkáte, že je to jen další 'béčková' love story s předvídatelným koncem. A nejspíš máte i pravdu. Ale podle mě je ta knížka výjimečná, protože jsem se u ní buď usmívala jako idiot nebo jsem u ní jako idiot brečela - a to ať už smíchy nebo dojetím. Asi to bude znít jako klišé, ale to, co by vás na příběhu mělo upoutat je 'chemie' mezi Louisou a Willem. Najdete tu lásku, přátelství, strasti obyčejného člověka, ale narazíte i na otázku asistované sebevraždy. Řekla bych, že to, co příběh činí tak poutavým je styl psaní autorky. Nenechá vás, abyste se byť jen chviličku nudili, nutí vás číst dál a dál, i když tušíte, jak všechno skončí. Ale to, co vás potáhne až ke konci bude naděje. Naděje, že to přece jen dopadne tak, jak byste chtěli. Každopádně to není poslední knížka, kterou jsem si od Jojo Moyes přečetla. Jo a doporučuji, abyste si pustili soundtrack k filmu! Je hodně povedený!


Zdroj: www.weheartit.com
Tak, končíme. Nebojte, jen tenhle článek. Doufám, že jsem vás na knížku nebo film Me Before You alespoň trochu nalákala. Zatím netuším, o čem bude příští článek. Teď jsem rozečetla sérii příběhů Harryho Pottera, ale o tom bych vám už asi nic nového nebo zvláštního neřekla. Ale 1. července opět jedu na Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, kde bude hlavní hvězdou Willem Dafoe, a konečně uvidím i Jamieho Dornana, když jsem ho minulý rok nezastihla. Už teď vám můžu slíbit článek o těch 4 dnech, které tam strávím. Ale i tak doufám, že mě napadne ještě něco jiného, abyste na další článek nemuseli čekat přes 2 týdny.

Mějte se krásně.

Evča

4 komentáře:

  1. Super recenze :) V červenci se sama na knihu chystám tak jsem zvědavá :))
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, jsem ráda, že se ti líbí :) A jak jsem už zmínila, já měla na tu knížku zrovna náladu a dobré 'rozpoložení', takže to bylo super. :) Já se teď hodně těším na to filmové zpracování. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze! :)
    je to pár dní co jsem knížku dočetla (taky plánuji recenzi). Je to úžasný příběh, který jak jsi řekla zní jako jen další 'béčková' love story, to ale vůbec není pravda a mně se knížka taky hrozně moc líbila. ♥

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Abych řekla pravdu, tak pořád přemýšlím o tom, že si tu knížku přečtu ještě jednou, až dokončím první díl Pottera. :) A taky mi ten příběh přišel výjimečný. :)

      Vymazat