31. srpna 2014

Povinná četba: Strašák středoškoláků?

Den nepřečtených knih 2014

Milí čtenáři,
31. srpen se již třetím rokem nese ve znamení Dne nepřečtených knih. Určitě znáte ten pocit, když přijdete kolem knihkupectví a prostě neodoláte tomu nutkání, které Vás přímo vybízí k tomu, abyste šli dovnitř a odnesli si nějaký "úlovek," bez kterého by se Vaše knihovnička prostě neobešla. A tak se nám doma ty nádherné knížky hromadí, je jich čím dál víc a vy už nevíte, co si máte přečíst dřív.


Den nepřečtených knih nám umožňuje tento schodek mezi přečtenými a nepřečtenými knihami snížit. Navíc nám letos počasí vyšlo tak, že to přímo vybízí k tomu, abychom zalezli do postele s kotlem čaje a nějakou skvělou knížkou k tomu.

Podle průzkumu internetového knihkupectví Martinus.cz se ukázalo, že nejvíce nedočtených knih je právě ze seznamu povinné četby. Ale proč tomu tak je? Chápu, že ne každý přečte třeba Antigonu. Jenže někteří studenti si asi neuvědomují, že se do povinné četby řadí i jiné, daleko záživnější a více čtivé knihy. Neznám snad žádnou slečnu, které by se nelíbila Pýcha a předsudek. Vždyť.. Je tam pan Darcy! Už to je samo o sobě důvod, proč je ta kniha obzvlášť mezi dívkami tak oblíbená. Romantický hrdina, který pro svou milou udělá cokoli. Nebo Anna Karenina, která kvůli své lásce skočí pod vlak. 


Zároveň se přidávám k té skupině studentů, kteří jsou pro to, aby se seznam povinné literatury rozšířil i o nějaké ty modernější tituly. Vždyť Harry Potter nebo Pán prstenů by byly skvělé knihy k maturitě. A navíc je zná každý.

Touto cestou Vás vybízím k tomu, abyste si vzali nějakou knížku, která se Vám jen tak válí doma a ještě jste ji nepřečetli.

Více informací a soutěží, které souvisejí s dnešním dnem najdete na: www.denneprectenychknih.cz 

Podělte se i s ostatními o to, co čtete na facebooku, twitteru nebo instagramu s hashtagem #dnk2014

Na našem instagramu: theliteratureempire zjistíte, co jsme pro dnešek zvolily my. 
„O čem psali a píšou spisovatelé na celém světě, to by se dalo spočítat na prstech - láska, smrt, práce, boj. Všechno ostatní se dá zařadit do něčeho z toho.“ - Ernest Hemingway
Mějte se krásně.

Evča

Žádné komentáře:

Okomentovat