24. srpna 2015

Novinky 2015/2016

Ahoj, ahoj! 

Vítám Vás u nového článku. Prvně jsem se tu chtěla věnovat všem šíleným zkouškám, které mě čekají během školního roku 2015/2016, ale nakonec jsem od toho upustila, protože by Vás to asi moc (nebo spíš vůbec) nezajímalo. Proto jsem se rozhodla najít knížky, které mají vyjít během let 2015 a 2016, a udělat Vám tu takový menší přehled toho, co by Vás mohlo zaujmout. 

Na dně v Paříži a Londýně
Autor: George Orwell
Nakladatelství: Argo
Datum vydání: 30. 9. 2015

Na úvod bych ráda řekla jednu informaci, která Vám nejspíš tak trochu objasní, proč se knížka jmenuje zrovna tak, jak se jmenuje. George Orwell se v roce 1903 narodil v Indii, ale později žil v Paříži a potom také v Londýně. V této reportáží se věnuje poznávání života chudých, kdy se vydával na výpravy do chudých městských čtvrtí.

Nejspíš to není žánr, který by většina z Vás vyhledávala, ale myslím si, že tahle knížka stojí za pozornost.

Zdroj: www.weheartit.com

Kafe a cigárko
Autor: Marie Doležalová
Nakladatelství: Domino
Datum vydání: 25. 11. 2015

Kafe a cigárko je blog, jehož autorkou je česká herečka Marie Doležalová. Čtenář zde najde články o její práci - a vlastně jejím životě celkově. Články jsou psány možná trochu neobvyklým stylem, ale přece jen jsou krásné. Zajímavostí je, že autorka dostala za blog ocenění Magnesia Litera. A nyní konečně vychází její tvorba i v knižní podobě. 

Zdroj: www.google.com

Marťan
Autor: Andy Weir
Nakladatelství: Knižní klub
Datum vydání: 16. 9. 2015

Řekla bych, že tuhle knížku už někdo z Vás četl. Nebo jste alespoň viděli film, kde si hlavní roli zahrál Matt Damon. 

Zdroj: www.weheartit.com

Hlavním hrdinou je Mark Watney, který se jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Málem zemře v prašné bouři, a celá posádka - v domnění, že je mrtvý - odlétá bez něj. A tím začíná Markův boj o přežití, ve kterém se musí spolehnout jen sám na sebe. 

Malé šedé buňky: Jak to vidí Poirot
Autor: Agatha Christie
Nakladatelství: Knižní klub
Datum vydání: 1. 10. 2015

Letos je to 125 let od narození Agathy Christie, autorky, která roztomilému malému Belgičanovi Poirotovi vdechla život. Zároveň mu přiřkla spoustu legendárních hlášek a rysů, bez kterých by to už nebyl on. A právě takových "perel" bude tato knížka plná.

Zdroj: www.weheartit.com

Muži, kteří nemají ženy
Autor: Haruki Murakami
Nakladatelství: Odeon
Datum vydání: 15. 10. 2015

Tak na tuhle knížku se těším asi nejvíce! Murakami do této knihy "vložil" 7 povídek, ve kterých popisuje osudy sedmi mužů, kteří za různých okolností přišli o své ženy. Nebo je ztratili. Každý z těch sedmi mužů je v jiném společenském postavení, každý dělá jiné zaměstnání. A možná právě tohle udělá knížku výjimečnou.

Zdroj: www.tumblr.com

Enigma
Autor: Andrew Hodges
Nakladatelství: Jota
Datum vydání: 26. 10. 2015

Kniha vypráví o osudech kryptoanalytika Alexe Turinga, který se podílel na prolomení kódu německého šifrovacího stroje Enigma. Ještě před druhou světovou válkou přišel s konceptem univerzálního stroje, který se později stal návrhem prvního programovatelného počítače. Turingův úspěšný start kariéry však překazí odhalení jeho homosexuality. V tu chvíli se dočkává ponižujícího jednání, a nakonec si sám vezme život.

Tahle knížka - stejně jako Marťan - vyšla již dříve. Nedávno byl podle ní natočen film Kód Enigmy, kde se v hlavních rolích objevují Benedict Cumberbatch (jinak hraje např. Sherlocka nebo "Šmaka") a Keira Knightley (např. Lizzy Bennetová v Pýše a předsudku z roku 2005).

Zdroj: www.weheartit.com

Krev na sněhu II. Více krve
Autor: Jo Nesbo
Nakladatelství: Kniha Zlín
Datum vydání: 23. 11. 2015

Přiznám se, že první díl Krve na sněhu jsem nečetla, ale jelikož má velmi dobré recenze, tak jsem Vám sem dala i druhý díl. 

Zdroj: www.google.com

Kniha se má odehrávat v malé vesničce na severu Norska, v 70. letech minulého století. Obyvatelé jsou členy laestadiánského hnutí, a to jejich životy svazuje pevnými pravidly. Čtenář se zde seznámí s desetiletým chlapcem, jeho krásnou matkou, nedostudovaným teologem, šamankou a záhadným cizincem, který údajně přijel na lov bělokurů. Ale je to pravda?

Farma
Autor: Tom Rob Smith
Nakladatelství: Knižní klub
Datum vydání: 1. 3. 2016

Ano, je to tak. Autor knihy Dítě číslo 44 přichází s další knihou. A mohu slíbit, že politický režim v ní tentokrát rozhodně nebude hrát hlavní roli.

Daniel věří, že si jeho rodiče užívají důchod na vzdálené farmě ve Švédsku - rodné zemi jeho matky. Jednoho dne mu ale zavolá otec a oznamuje mu, že jeho matce není dobře - blouzní, představuje si strašné věci - a tak je přijata na psychiatrii. Než však stačí Daniel nastoupit do letadla, které míří do Švédska, volá mu matka, že všechno, co mu řekl otec je lež. Že není šílená a potřebuje policii. Nakonec mu řekne, že se sejdou na letišti Heathrow. Jak celý příběh dopadne? Uvěří Daniel otce nebo matce? A jaká tajemství má sám Daniel?

Zdroj: www.tumblr.com

I když příběh bude úplně jiný než Dítě číslo 44, tak musím říct, že se na tuhle knížku velmi těším. Tom Rob Smith se u mě zařadil do kategorie těch spisovatelů, od kterých se člověk nemůže odtrhnout. A poznámka na konec - Tom Rob Smith byl před pár měsíci v pořadu ČT24 Hyde Park, kde hovořil jak o knize a filmu Dítě číslo 44, tak o knize Farma, a svém životě obecně. Pro zájemce sem dám odkaz: http://www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/25.05.2015/

***

Tak, a je tu konec. Pevně věřím, že i Vy jste si mezi mými tipy našli své favority. A pokud ne, na které knížky si v budoucích měsících "brousíte zuby" Vy? 

Zároveň připomínám, že cca za týden budu(eme) slavit 1. výročí blogu. Takže pokud máte nějaké přání na výroční článek nebo Vám na srdci leží něco ohledně blogu (nějaké výtky, návrhy nebo co Vám na blogu chybí), tak mi to do čtvrtka napište. Kamkoliv. Do komentářů, na Facebook, na Twitter, na mail - kam chcete. A pokud se Vám nic psát nechce, tak nic nepište. Jak prosté, že?

Mějte se krásně a užijte si konec prázdnin! 

Evča

Žádné komentáře:

Okomentovat