20. července 2015

August Reading Tips

Původně jsem tenhle článek pojmenovat Summer Reading Tips, ale došlo mi, že to bych ho musela publikovat už před měsícem. Takže to jsem trochu nevychytala. Ale i když je čtvrtina prázdnin za námi, tak je ještě pořád čas na to, abych Vám doporučila trošku prázdninového čtení - ať už z řad knížek, které vyšly teprve nedávno, nebo z těch, které už dlouho zdobí mou knihovničku.
Jako zabít ptáčka (To Kill A Mockingbird) - Harper Lee
(1. vydání - 1960)

Knížka Jako zabít ptáčka je počinem americké autorky Harper Lee, a právem se řadí mezi americkou klasickou literaturu. Na amerických středních školách patří mezi povinnou četbu, a je velká škoda, že u nás tomu tak není, protože věřím, že zrovna tenhle titul by si mezi studenty získal spoustu příznivců.

Tohle je obálka z výtisku, který u nás vyšel v roce 1964.
Zajímavostí je, že obálku navrhoval Adolf Born.

Jako zabít ptáčka je příběh, jenž se odehrává v 1. třetině 20. století v malém ospalém městečku Maycomb. V té době je ve Spojených státech hospodářská krize, ale ta se Maycombu dotýká jen velmi okrajově. Hlavní hrdinkou knihy je osmiletá Čipera Finchová, která je zároveň vypravěčkou. Ta se spolu se svým dvanáctiletým bratrem Jemem a kamarádem Dillem snaží vylákat Bubu Radleyho, který nikdy nevychází z domu, a vypráví se o něm spousta historek (a prozradím, že se jim to nakonec podaří, i když asi ne tak, jak doufali).

Příběh se dramatizuje ve chvíli, kdy je černoch Tom Robinson obviněn ze znásilnění bělošky Mayelly Ewellové. Jeho obhajoby se ujímá otec Jema a Čipery - advokát Atikus Finch. Ten se tak stává trnem v oku pro mnohé občany Maycombu, ale ani to ho od případu neodradí.

Čtenář se spolu s hrdiny setkává s různými formami přetvářky, zodpovědnosti, morálky a statečnosti. Autorka za tento román získala v roce 1961 získala Pulitzerovu cenu. 

Go Set A Watchman - Harper Lee
(1. vydání - 2015)

Kniha Go Set A Watchman je dalším románem z pera autorky Harper Lee, který vyšel teprve nedávno, a během 6 dnů bylo prodáno již 1,1 milionu výtisků. I když tuto knihu dopsala autorka dříve než román Jako zabít ptáčka, tak se jedná o pokračování právě již dříve zmíněného díla. Vypravěčkou příběhu je opět Čipera Finchová, ale s tím rozdílem, že je o 20 let starší. V knize se Čipera Finchová vrací do rodného Maycombu navštívit svého otce Atika Finche, který si v knize Jako zabít ptáčka získal srdce většiny čtenářů, a stal se tak vzorem boje za spravedlnost. 

Zdroj: www.weheartit.com

V nově vydaném příběhu je však pár obrovských zvratů, které nejspíš mnohé čtenáře šokovaly. Jem Finch je mrtvý, a z Atika se stal rasista. Já se téhle knížky bojím právě kvůli těmhle faktům, a bojím se, že se mi Atikus bude jevit jako úplně jiný člověk. I přesto jsem ale na knížku zvědavá, a rozhodně si ji nenechám ujít. A co Vy?

Marley a já - John Grogan
(1. vydání - 2005)

Příběh o rodinném životě amerického novináře Johna Grogana znáte nepochybně díky filmovému zpracování jeho knihy Marley a já, kde se v hlavních rolích objevili Owen Wilson a Jennifer Aniston. A pokud se Vám líbil film, tak se Vám bude nepochybně líbit i tahle knížka.


Kniha vypráví o mladém novomanželském páru - Johnovi a Jenny Groganových - který si pořídí štěňátko zlatého retrívra Marleyho. Kynologické příručky jim slibovaly mírného, inteligentního a přizpůsobivého psa, ale zrovna tahle 3 adjektiva v případě tohoto roztomilého šťenátka rozhodně neplatí.

Marleyho (i Johnův) příběh podle mě stojí za přečtení, a jestli jste si stejně jako já pobrečeli u filmu, tak Vás to u knížky nemine.

Pýcha a předsudek - Jane Austen
(1. vydání - 1813)

A abyste si v létě přečetli taky nějaký ten přeslazený zamilovaný příběh, tak Vám doporučuji Pýchu a předsudek. O téhle knížce jsem se zmiňovala už v několika článcích, takže už nejspíš víte, o čem je, ale stejně Vám to trošku připomenu (tentokrát vážně jen trošku).



Jane Austen v knize vypráví příběh Elizabeth Bennetové. Mladé, inteligentní a bystré dívce, která má ještě další 4 sestry. Jejich matce jde jenom o to, aby se vdaly. Není žádným tajemstvím, že Elizabeth nakonec bude s panem Darcym, ale ani jejich lásce se nevyhne nějaká ta škodná.

Myslím si, že tahle knížka by si mezi Vámi mohla najít své příznivce, i když je mi jasné, že tahle "slaďárna" se nebude líbit každému. Ale například mně se líbí. A štve mě, že zrovna tahle knížka mi spadla do vany (i když "jen" do poloviny). Ano, moje blbost.

Na cestě - Jack Kerouac
(1. vydání - 1957)

Tak tahle knížka patří v mé knihovničce mezi ty největší "miláčky". Už i o samotném autorovi - Jackovi Kerouacovi, představiteli Beat Generation - zmiňovala v mnoha článcích, a navíc si dovolím říct, že patří mezi mé nejoblíbenější autory.


Jestli jste četli článek Kniha, která ovlivnila miliony lidí, tak už nepochybně víte, o čem kniha je, a že autor zde píše o sobě. V původním svitku tak vystupují dále např. Neal Cassady nebo Allen Ginsberg. V upravené verzi tito 3 pánové vystupují jako Sal Paradise, Dean Moriarty a Carlo Marx. 

Myslím si, že tahle knížka by Vám neměla při "letním čtení" chybět. Je oddechová, plná cestování, plná Jacka Kerouaca a... No, však uvidíte sami... 

A teď schválně. Přečetli jste si už něco od Jacka? Nebo od jiného beatnika?

Kafka na pobřeží - Haruki Murakami
(1. vydání - 2005)

Tak. Nakonec tu mám pro Vás váženého pana Murakamiho a jeho Kafku na pobřeží. Zařadila jsem ji sem, protože ji zrovna čtu, a i když jsem teprve u 6. kapitoly, tak se mi zatím vážně líbí. A o čem je? No, zatím vím to, že jsou zde příběhy chlapce, který se jmenuje Kafka Tamura, a ve svých 15 letech utíká z domu, a pana Nakaty, který v dětství zažil zvláštní příhodu, která navždy změnila jeho život. A dál jsem se nedostala.


Takže teď mám otázku na Vás, kdo jste tuhle knížku už četli. Jak se Vám Kafka na pobřeží líbila? A jestli jste od Murakamiho nečetli zrovna tuhle knížku, ale nějakou jinou, doporučili byste ji? 

***

Jestli jste článek dočetli, tak Vám neskutečně děkuji, a bezpochyby si zasloužíte všechen respekt. Nevím proč, ale tenhle článek se mi zdá nějak delší než ostatní. Asi to má být kompenzace za to, že jsem týden žádný nepřidala. Ale i tak doufám, že se Vám líbil, a že jste si tu našli alespoň nějakou knížku, která Vás skutečně zaujala. 

A co během prázdnin čtete Vy?

Mějte se krásně!

Evča

4 komentáře:

  1. Ty máš ráda opravdu zvláštní četbu:). A jak ti mohla Pýcha a předsudek spadnout do vany?!:D.....Jinak, do Murakamiho ani do Jako zabít ptáčka bych nešla, ale Marleyho i Pýchu a předsudek bych asi dala. Obálka od Borna jekrásná, rozhodně hezčí, než jaké vydávají teď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč ti přijde zvláštní? :)
      No a s tou Pýchou a předsudkem... To byla nehoda... Vážně.. :D
      A Jako zabít ptáčka jsem tu možná podala hrozně, ale jak je to vyprávěné očima té malé holčičky, tak celý ten příběh přece jen získává jiný říz. :) A co se týče obálek, tak mně se třeba ta nová pro Jako zabít ptáčka docela líbí... :)

      Vymazat
  2. och ... super výber si tu spravila! Na ceste je na leto úplne ideálna kniha :) na daždivé večery sa hodí pýcha a predsudok a a Harper Lee je do každého počasia :) chválim!

    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat